تبليغاتX
اخبار گیلان / Guilan News Agency/ جمعه، 3 اسفند، 1397


دوشنبه 12 آذر 1386 23:02:22    تعداد بازديد: 25334    شناسه خبر: 244    بخش: گردشگری و محیط زیست  نسخه چاپي
ازگیل میوه ای از گیلان
ازگیل از حدود سه هزار سال پیش در جنوب دریای خزر در مناطق گیلان و مازندران در ایران کاشت می‌شد و 700 سال پیش از میلاد به یونان و در 200 پ.م به روم رسید. کاشت این میوه از طریق رومیها در بقیه اروپا گسترش یافت...


ازگیل(medlar ) یا همان میوه ای که به گیلکی کونوس ( کنوس ) می نامیم ، درختچه ای است خاردار و بومی ایران که در همهٔ جنگل‌های شمال ایران و در همهٔ بلندی‌های دامنه جنوبی البرز و مناطق استپی میروید.

ازگیل از حدود سه هزار سال پیش در جنوب دریای خزر در مناطق گیلان و مازندران در ایران کاشت می‌شد و 700 سال پیش از میلاد به یونان و در 200 پ.م به روم رسید. کاشت این میوه از طریق رومیها در بقیه اروپا گسترش یافت.



میوه ازگیل تا دوره ویكتوریا به وفور استفاده می شد اما در دوره های پس از آن كمتر مورد توجه قرار گرفت تا آن كه اكنون جز بخش های كوچكی در اروپا، طرفداران چندانی ندارد. ازگیل در ادبیات كهن اروپا نماد بدكارگی یا تهیدستی نابهنگام است زیرا میوه هایش پیش از رسیدن از درون می پوسند.
در گیلان نیز ازگیل میوه ای کم ارزش تلقی می شده و ضرب المثل هایی مانند" به هوای عراق انگور از گیلانه تورش کونوسم دکت" یا "تورش کونوس خور داخیل میوه بوگود" نشانگر این نکته است


میوه ازگیل بسیار سخت و اسیدی است و به همین خاطر تا خوب رسیده نشود قابل خوردن نیست. برای جلوگیری از پوسیده شدن آن بر روی درخت، معمولا میوه ها را زودتر برداشت می كنند و در محل مناسبی انبار می سازند تا برسد.
گوشت ازگیل پس از رسیدن از سفید به قهوه ای تغییر می یابد و كاملا نرم و شیرین می شود و مردم به آن خرمای گیلان نیز می گویند.

آب کونوس
میوه های ازگیل را موقعی كه هنوز سفت و نارس اند می چینند و مانند خیارشور درون ظرف های بزرگ یا کوچک می ریزند و سپس ظرف را از آب و اندكی نمك پر می كنند و آن را در جایی خنك نگه می دارند. این فرآورده كه «آب كنوس » نامیده می شود به همراه نمک و گلپر با لذت فراوان در زمستان خورده می شود.
از آب ترش "آب کونوس" نیز برای تهیه ی کاهو سکنجبین استفاده می کنند


سایر فراورده ها ی ازگیل

در گذشته برخی از گیلانیان از میوه ازگیل برای پختن مربا استفاده می کردند و که البته امروزه دیگر رایج نیست اما در برخی نقاط دیگر دنیا همچنان از ازگیل مربا و ژله فراهم می سازند



گونه شناسی

جنس ازگیل دوگونه دارد كه اولی همان ازگیل معمولی با نام علمی Mespilus germanica است. این گونه بومی جنوب غربی آسیا و احتمالا جنوب شرق اروپا است اما منشاء آن را ایران می دانند. گونه دیگر M.canescens، اخیرا به سال۱۹۰۰ در آمریكای شمالی كشف شده است.
قطر میوه در گونه های وحشی به 2.5 سانتی متر و در ارقام پرورشی به ۵.5 سانتی متر یا بیشتر هم می رسد. گیاه ازگیل به شكل درخت پاكوتاه یا بوته های بلند است و متعلق به خانواده رزها است.
بلندی درختچه های ازگیل به ۸ متر هم می رسد. برگ های پهنی به رنگ سبز تیره، بیضی شكل به طول ۶ تا ۱۵ سانتی متر و به پهنای ۳ تا ۴ سانتی متر دارد. برگ ها پیش از خزان شدن به رنگ قرمز درمی آیند. گل های سفید پنج گلبرگی آن در بهار شكوفه می دهند. گل های ازگیل هرمافرودیت هستند یعنی هم دارای اندام های نر و هم اندام های تولید مثلی ماده اند و توسط زنبورها گرده افشانی می شوند. گیاه ازگیل خودبارور است.


ازگیل در مكانی سایه روشن در جنگل های آفتابگیر رشد می كند و خاك مرطوب، سبك و شنی با خاك برگ یا خاك سنگین رسی و به خوبی زهكشی شده را می پسندد.
بذرهای ازگیل بسیار سفت و محكم و نفوذ ناپذیرند به همین خاطر بعید است در همان سال اول تا پیش از گذراندن دو زمستان جوانه بزنند.
برای كشت تجاری آن معمولا بذرها را برای مدت كوتاهی در اسید سولفوریك می خوابانند تا پوسته بذر باز شود البته این كار بایستی با دقت زیاد انجام شود وگرنه بذر آسیب می بیند. باغداران خانگی می توانند به جای اسید، بذرها را به مدت ۲۴ ساعت در آب گرم بگذارند و سپس به مدت ۲ تا ۳ ماه در محلی سرد با دمای ۱ تا ۵ درجه سانتی گراد نگه دارند.
همچنین ازگیل را می توان به درخت گلابی پیوند زد.


مصارف دارویی ازگیل

میوه ازگیل علاوه بر مصارف خوراكی دارای كاربردهای دارویی نیز هست. خواص دارویی ازگیل از روزگاران بسیار دور مورد توجه بوده بقراط ازگیل را برای مبتلایان به ترشی معده و مدفوع سوزان و عوارض تب نافع می‌پنداشت .
گوشت آن مسهل و برگ هایش بندآورنده خون اند. آبسه دهان و گلو و آنژین را نیز میتوان با جوشانده ی برگ ازگیل درمان کرد.
از گذشته های دور در گیلان از آب "آب کونوس" برای درمان دهان درد استفاده می شده است
دانه های ازگیل حاوی اسید هیدروسیانیك سمی اند. از پوست تنه آن نیز به جای گنه گنه در درمان مالاریا استفاده می شود اما چندان تایید شده نیست.

گردآورنده : سرویس اجتماعی گیلان نیوز



تصاوير ديگر :
 

نظرات خوانندگان در مورد اين خبر
saba S  
خیلی خوب بود.مرسی.قابل توجه اون دسته از افراد ایرانی که به اشتباه به انبه زردو خوش طعم گیلان میگن ازگیل!
لطفا تصاویر بیشتری از ازگیل بذارین.

قربان  
سلام کسی نیست جواب من بده ؟

leila fallah  
چند روز پیش که به شمال ایران سفر کردیم در سد سنگر از این میوه خریدیم ودر جنگلهای رحیم اباد هم ازگیل خریدیم ولی ازگیل این منطقه بسیار شیرین و خوشمزه تر از قبلی بود از جنگل های رحیم اباد حتما دیدن کتید

قربان  
لطفا در مورد نحوه کشت و شرایط نگهداری ان هم توضیح دهید .ایا در بردسکن خراسان رضوی کاشت میشود دانه تازه ازگیل را بکاری سبز میشود ؟

لیلی  
من ساکن ایلامم /دیروز اولین بار بود تو بازار ازش میدیدم .اسمشو از مغازه دار شنیدم و دیگر هیچ.....حتی موندیم چیه .واس همین اومدم اینجا که سردرارم .

ناشناس  
آیا در مناطق گرمسیر میشه ازگیل کاشت ؟

کجوری  
vرب ازگیل که عصاره طبعی کندویس می باشد باید حدود 16ساعت برای یک دیگ روی آتش وقت صرف شود
ما در سال حدود 2تن تهیه می کنیم
قیمت خوبی دارد
این رب برای قند خون چربی خون آرامش هعصاب وروان خوب است
این عصاره طبیعی که شیشه ای بفروش می رسد مشتریان خاص خود را دارد رب ازگیل
فرآوپری آن سخت است متاسفانه بازار را بعضیها خراب کرده اند رب بدون اسانس است اگر بخواهید ماداریم

نجاتی  
ازگیل فقط در گیلان و نواحی شمالی رشد نمیکنه با اینکه مادر جنوب زندگی میکنیم این میوه فراوون هست من در استان فارس بخش خفر زندگی میکنم ، در بخش ما به این میوه گفته می شود

عرشیا  
سلام.درخت ازگیل من در فصل بهار نمی تونه شکوفه رو نگه داره .لطفا راهنمایی کنید.باتشکر

محمد مح  
اقا دمت گرم عالی بود بخصوص در مورد شرایط نگهداری درخت ازگیل

محمدیان  
از گیل میوه مخصوص جنگل( رحیم آباد) کلاچای واقع در شرق ترین استان گیلان و هم مرز مازنداران بوفور یافت می شود بدلیل نزدیکی کوه و دریا این میوه درشت تر شده و خوشرنگ و خوشمزه میشود نامش بزبان شمالی کونوس( کندولس) است. آب و هوای این منطقه شرایط بویژه رشد این میوه پر خواص را مهیا میکند( مثل مرکبات) فلذا از این درخت در منطفه زیبای توریستی کلاچای ساحلی و جنگلی زیاد است بازار پنج شنبه در کلاچای و دوشنبه در رحیم آباد کلاچای زیاد بچشم می خورد

فرهاد  
سلام جالب بود من بچه رشتم و عاشق اين ميوه هستم ولي از قدمتش چيزي نمي دونستم من هميشه فصل پاييز واسه چيدن اين ميوه راهي جنگل ميشم لازم بذكره يه اسم محلي ديگه هم داره بهش فتر هم ميگن.

فرهاد  
سلام جالب بود من بچه رشتم و عاشق اين ميوه هستم ولي از قدمتش چيزي نمي دونستم من هميشه فصل پاييز واسه چيدن اين ميوه راهي جنگل ميشم لازم بذكره يه اسم محلي ديگه هم داره بهش فتر هم ميگن.

نیلوفر از ساوه  
اگه ممکنه در مورد خواص رب ازگیل هم بگویید متشکرم

مجید سی پی از مازندران  
یادش بخیر از شرق وارد جنگل میشدیم از غرب سر در میاوردیم به هوای ازگیل های رسیده.

اليزابت  
مطالب بسيار جالبي بود
جالب است كه بدانيد كه اين ميوه خوشمزه وبا خاصيت در منطقه لواسانات به وفور يافت مي شود مثلا در افجه وبركجهان.
از اين ميوه خوشمزه رب ازكيل و شور ازكيل (در مخلوط اب ونمك )بدست مي ايد .
ممنون از شما كه از اين ميوه مظلوم تعريف كرديد.

ناشناس  
من در همدان هسته تازه ازگیل راکاشتم پس از 60 روز سبز شد

ناشناس  
من در همدان ازگیل کاشتم پس از 60 روز سبز شد

ناشناس  
در روایت ها متعددی آمده که کنوس میوه بهشتی است . اسنادش هم موجود می باشد.

نیکو  
مطالب بیشتر بشه بهتره.

علی از اهواز  
چند وقتی میشه که ازگیل (کنوس)رو میشناسم خیلی خوشمزه است امسال پاییز که رفتیم رشت توی راه دل تو دلم نبود که برسیم و حسابی دلی از عذا در بیارم کنوس و خوج و ماهی دودی شمال ایول داره

محمد مهدی  
آیا در همدان هم میشود آنرا پرورش داد

فکوری_کسمایی  
بسیار عالی بود درمورد میوه های دیگر گیلان بنویسید متشکرم

روح انگیز  
جالب بود و من به دنبال چنین مطالبی بودم و استفاده کردم حتما" رب آن هم بایدلذیذ باشد به امید پیروزی شما درکارهایتان

...  
در مورد درستي اين كه ميگم مطمئن نيستم ولي شنيدم كهده سال طول ميكشه تا هسته ازگيل جوانه بزنه!

lomer  
مطلب خوب و خوشمزه اي بود آش ازگيل هم غذاي خيلي خوشمزه اي هست كه در منطقه تالش سابقا از ازگيل تهيه ميشد. ازگيل هاي ترشي و ريزي كه براي تهيه اين آش استفاده ميشد در جنگلهاي گيلان بويژه تالش ميرويد و به اسم ازگيل وحشي شناخته شده است .

محمد  
مطلب جالبي بود استفاده كردم از اين دست مطالب بيشتر يزنيد

بهروز کشاف  
درود بر شما خبر جالبی بود ................... میخواستم چند مورد رو به دنبال فرمایش شما عرض کنم اینکه از ازگیل برای ساختن رب ازگیل هم استفاده می شود . این رب بسیار پر خاصیت و هم پر کاربرد است الان حضور ذهن ندارم اما این رو می دونم که از این رب در تزیین و مواد داخل غذاها هم استفاده می کنند مثلا در تهیه خوراک ماهی و مرغ از ترکیب این رب با مغز گردو و سبزیجات معطر استفاده می شود البته باید شایان ذکر است که هم استانی های ترک مان در شهر آستارا و توابع آن بیشتر این رب می سازند و مصرف می کنند هنوز هم می توانید در بسیاری از مغازه های شهر آستارا به راحتی رب ازگیل را تهیه کنید ( خصوصا مغازه های قدیمی که انواع ترشیجات و ... را دارند ) . پیشنهاد می کنم اگر از این رب نخورده اید حتما در سفر به آستارا یک شیشه از آن تهیه و میل نمایید شاد و پیروز باشید


نظرات شما در مورد اين خبر
نام شما : (اختياري)
آدرس ايميل : (اختياري)
نظر شما :


تبلیغات
خبرهای‌اخير‌اين‌بخش
باد و باران وظیفه شناسمیراث فرهنگی گیلان اجازه تعرض به هیچ محوطه تاریخی را نمی‌دهدتوسعه فضای سبز با گونه‌های گیاهی مناسباخطار به دو بیمارستان در رشتکسی با اسلحه به مناطق طبیعی شهرستان انزلی نروداحداث هتل‌های هدهد در کشور۵۰۰ تن زباله در روز؛ میراث مسافران برای استان گیلانکشف سکه های مربوط به دوره قاجاریه در آستانه اشرفیه تصاویر تاسف برانگیز از تالاب انزلی فرش و مبل های زشت در تالاب انزلی/مسئولان فکر آخر را اول بکنند
جديدترين عناوين
برگزاری نهمین نمایشگاه رایانه در گیلان تمام دانشگاه‌ها باید ماموریت‌گرا باشند تصاویر رژه خودروهای نظامی و انتظامی در بندر مرزی آستارا وجود 120 مدرسه نیمه تمام در گیلان برگزاری راهپیمایی ضدصهیونیستی در گیلان زنگ شکوفه‌های گیلان نواخته شد درمان بیماری ها با انگور سیاه راه اندازی مرکز نگهداری موقت بیماران اوتیسم در استان گیلان ساماندهی بانک اطلاعاتی نابینایان بهزیستی استان گیلان راه اندازی کلینیک تخصصی دیالیز در لنگرود پیکر افشین پرتو به خاک سپرده شد کشف محموله قاچاق چوب درختان جنگل های غرب گیلان در آستارا افزایش۳۰درصدی شهریه مهدهای کودک بهره برداری از بیمارستان‌های آستارا و رضوانشهر تا پایان سالجاری میراث فرهنگی گیلان اجازه تعرض به هیچ محوطه تاریخی را نمی‌دهد کشت دوم 90 هزار هکتار از شالیزارهای گیلان کشته شدن 50 نفر در جاده‌های گیلان وجود 80 گونه درختی در جنگل‌های هیرکانی گیلان افزایش گرایش جمعیت ایران به استان‌های شمالی جذب نیروهای حق‌التدریسی پیش دبستانی مناسب با نیاز استان‌ها نیست هشدار مدیریت بحران گیلان نسبت به بارش باران و احتمال آبگرفتگی معابر برگزاری دومین جشنواره « دریای دوستی کاسپین » در رشت گیلان نیازمند تاسیس آزمایشگاه نانوبیو تکنولوژی جریمه شدن پزشک جراح زیبایی در رشت کاهش 4تا 8 درجه‌ای دمای هوای گیلان پرورش راتون در 23 هزار هکتار از شالیزارهای گیلان برگزاری یادواره نخستین شهید فناوری اطلاعات گیلان برگزاری نخستین جشنواره حصیر گیلان وجود 200 عامل سرطان در تنباکوی قلیان برگزاری نمایشگاه الکامپ در گیلان
خبرهای‌برتر‌هفته